Questions for Data Mining and Data Warehousing

1) What is data mining? Write importance of data mining?

2) What are the functions of data mining?

3) How classification differs from cluster analysis?

4) Explain association analysis.

5) How entropy gain is calculated and why?

6) Why preprocessing phase is necessary in data mining?

7) What are the processes involved in data warehousing?

What is Data Mining?

In simple words, the process of analyzing and extracting data from data set and transforming those data into understandable form for future use is known as data mining. From huge databases, we summarize data,  discover the patterns or correlations among the various fields in large relational database.

Questions of High Speed Network and Multimedia Networking BIM Seventh Semester

Download BIM Seventh Semester notes, Questions of High Speed Network and Multimedia Networking

1. Define transmission medium and its characteristic.

2. Why is guided media used?

3. What are the basic differences between Shielded Twisted Pair and Unshielded Twisted Pair cables?

4. Why cable is twisted in twisted pair?

5. Why Shielded twisted pair is more secured than coaxial cable?

6. Why Optical Fiber is still not used in LAN even it has high speed bandwidth?

7. What is working principle of Optical Fiber?

8. What is data rate of Optical Fiber?

9. Differentiate between multi-mode and single mode of Optical Fiber.

10. What happens if noise ratio is greater than signal ratio?

11. What is propagation delay?

12. What is forwarding in case of data transmission?

13. What is acoustic signal?

14. Even though satellite has several disadvantages why it is still used in communication?

15. What is attitude height of Geo Satellite?

16. What is the application of Geo Satellite?

17. What are disadvantages of Geo Satellite?

18. How data is transmitted in ATM?

19. In which layer ATM operates?

20. Is the length of ATM cell fixed?

21. Why high speeds LAN is needed?

22. What is packet switching and circuit switching?

23. How ATM works as both connection oriented and connectionless medium?

24. Differentiate UNI from NNI.

25. Define virtual path, virtual channel, virtual circuit, VPI and VCI.

26. What is Taxi Car in ATM?

27. What is real-time in case of ATM?

28. What is background file transfer?

29. Why AAL Type 2 is inactive?

30. What is the protection mode of SMDS Switch?

31. What are the fields that SMDS addressing contain?

32. What is address screening?

33. What is the carrier of SMDS?

34. Which transmission medium does SMDS use in physical layer?

35. In FDDI, what happens if inner ring fails?

36. What is the bandwidth of telephone line?

37. What is local loop in telephone line?

38. Does ADSL signal affects GSM service?

39. How ADSL works?

40. What is difference between upload and upstream?

41. When SONET was first developed, what was its underlying transmission medium?

42. In which transmission type SONET and STM is used?

43. What is LTE?

44. If TCP/IP is used in SONET, where does fragmentation and defragmentation occurs?

45. How Wi-Max works?

46. What is difference between Wi-Max and Satellite communication?

47. What is WAP forum?

48. For what kind of portable device is WAP used?

49. How WAP works if SIM cloning is done?

50. How does ISDN differ from ADSL?

51. Describe the header of ISDN.

52. In ISDN, what is brusting?

53. Differentiate routing from forwarding.

54. What is VOD?

55. Describe the working principle of ISDN

56. What is the underlying network of Frame Relay?

57. Which is the first country to implement Bluetooth?

58. What is the working principle of Bluetooth?

59. Describe the working principle of Wi-Fi.

60. Why the cell of GSM is hexagonal?

[ Note : Provide your feedback to download BIM notes, get question papers on BIM, notes for BIM seventh semester and many more. You may also contribute by providing the questions.]

Decision Making Process/Steps

Decision Making Process/Steps

        A series of action/steps is done while decision making, which can be listed as :

1)    Problem Identification

2)    Generating criteria of problem solving

3)    Allocating weight of these criteria

4)    Generating alternatives

5)    Evaluation/Analysis of alternatives

6)    Selection of best alternatives (Decision making)

7)    Feedback / Monitoring / Recording

Note : Visit rasbin.wordpress.com regularly and provide your valuable feedback to get notes, question banks and solution to your questions on various subjects.

Questions Answers of Computer Organization (Short Questions Set- II)

 

Questions Answers of Computer Organization BIM Set – II

1)     Define the term delayed load.

Ans : Compiler detects the data conflict and reorder the instructions to delay the loading of conflicting data by inserting a no operation instruction. This method is referred as delayed load.

2)    List the functions of I/O Interface.

Ans : The functions of I/O Interface are listed below:

a)     Helps in communication between the CPU and I/O devices.

b)    Receives the data from a system/data and transfer it to the another system.

c)     Helps in communication between the information system.

3)    What is the main cause of data hazard?

Ans : The main cause of data hazard is unavailability of operand i.e. error in instruction since pipeline is instruction dependent.

4)    Differentiate between DMA and I/O processor.

Ans :

DMA

No.

I/O Processor

It is the data transfer technique between faster storage devices, where CPU is removed from the path for a certain period of time so as to increase the speed of the transfer.

01

It is the processor which controls the transfer of information between computer’s main memory and other essential equipments including CPU.

5)    Perform 2’s complement addition of (-5)10  + (-9)10  in 8 bit format..

Ans :  Solution,

-5 = 2’s complement of 5 =11111011

-9 = 2’s complement of 9 = 11110111

Now,

11111011

+11110111

_________________

1 11110010

(Note : The left most bit is the signed bit.)

Now, converting it into 2’s complement we get -00001110 = -14

6)    Draw the graphical symbol of X-NOR gate with its algebraic function and truth table.

Truth table of X – NOR
A B Z
0 0 1
0 1 0
1 0 0
1 1 1

Ans :

7)    Define effective address.

Ans : Effective address can be defined to be the address of the operand in computational – type instructions or the target address in the branch – type instructions.

8)    List the services provided by Operating System.

Ans :  The services provided by Operating System are listed below :

a)    Manages the use of main memory.

b)    Protects the hardware and software

c)     Control the hardware resources

d)    Access to input output devices

e)    Controlled access to files

f)      System access

g)    Error detection and response

9)    Differentiate SRAM and DRAM

Ans :

SRAM

No.

DRAM

Does not need to be periodically refreshed.

1.

Needs to be periodically refreshed.
Expensive

2.

Cheaper
Consumes more power

3.

Consumes less power
Provides low density.

4.

Provides high density.
Comparatively high speed

5.

Comparatively low speed.
Static mode

6.

Dynamic mode.

10)           List any five data transfer instructions.

Ans : Any five data transfer instructions are listed below :

a)    Load         LD

b)    Store        ST

c)     Move       MOVE

d)    Push         PUSH

e)    Pop           POP

(Note : Data transfer instructions cause transfer of data from one location to another without changing the binary information content. )

( To get learning materials be updated with rasbin.wordpress.com and provide the feedback/suggestions.)

Questions Answers of Computer Organization BIM Set – I

Question Bank of Computer Organization Short Questions (Specially forBIM fourth semester)

 

1)    Differences Between Isolated I/O and Memory Mapped I/O:

Isolated I/O

No.

Memory Mapped I/O

Isolated I/O uses separate memory space.

1.

Memory mapped I/O uses memory from the main memory.
More expensive since separate control lines and address lines are needed.

2.

Less expensive because we don’t need extra lines for I/O devices.
Needs more machine cycles to access I/O devices.

3

Easy to access devices since it is connected to memory access lines.
Limited instructions can be used. Those are IN, OUT, INS, OUTS.

4.

Any instruction which references to memory can be used.
This does not take memory from main memory.

5.

It takes memory from main memory which reduces the memory available for applications.
The addresses for Isolated I/O devices are called ports.

6.

Memory mapped I/O devices are treated as memory locations on the memory map.
IORC & IOWC signals expands the circuitry.

7.

IORC & IOWC signals has no functions in this case which reduces the circuitry.

2)   Why flip flops are employed in sequential circuits?

Ans : Flip flops store 1 bit of memory for a certain period of time which is needed by sequential circuit. So, flip flops are employed in sequential circuits.

3)   Why computer use memory hierarchy?

Ans : Computer use memory hierarchy to obtain the highest possible access speed while minimizing the cost of the memory system.

4)   Explain register indirect addressing mode.

Ans : Register indirect addressing mode is the addressing mode in which the instruction specifies the register of the CPU whose content gives the address of the operand. That means the selected register contains the address of the operand. Eg : LD R, AC<-M[R]

5)   What is program status word?

Ans : The collection of all status bits in the CPU is sometimes called program status word or PSW. It is stored in a separate hardware register and contains the status information.

6)   What is meant by cycle stealing?

Ans : The alternative technique which allows the DMA controller to transfer one data word at a time by removing the CPU from its path after which it must return the control of the bus to the CPU is called cycle stealing in DMA.

7)   Why interrupt initiated I/O is better than Polling?

Ans : In Polling, lots of time is wasted in questioning the peripheral devices, whether it is ready for the transfer of data or not. But, in case of interrupt initiated I/O the time of polling is saved. So, interrupt initiated I/O is better than polling.

8)   If the size of the memory is 1024 word, what is the number of bits required for representing memory address? [Assume word size = 2 byte and memory is byte address addressable.]

Ans : Since the size of the memory is 1024 word and word size = 2 byte, the number of bits required for representing memory address is 10 bits.

(210 = 1024).

9)   Differentiate between program and process.

Ans :

Program

No.

Process

Program is a set of instructions which commands the computer to perform the specific task or operation.

01

Process is  an instance or invocation of a program.
It is a command and not a part of a process.

02

It may be a part of a program.

10)                Differentiate between uniprogramming and multiprogramming.

Ans :

Uniprogramming

No.

Multiprogramming

It refers to the process of running a single program in a computer at a time.

01

It refers to the process of running a multiple programs in a computer at a same time.
Eg : DOS, UNIX etc.

02

Eg : Windows7, Linux etc.

Question Answers of Software Engineering for BIM Sixth Semester

1)    What is Software Engineering?

Ans :         Software Engineering is the engineering discipline which is concerned with all aspects of software production from the early stage of system specification to maintaining of the system after it has gone into use

2)    What is software?

Ans :         Software is the programs along with all the associated documentation and configuration data which is needed to make these programs operate correctly.

3)    How many types of software are there? Explain them.

Ans :         There are two types of softwares:

a)     Generic products :

Software products developed for a general market is known as generic products. The systems produced by a development organization and sold on a open market to any customer who are able to buy them are the generic products. The specifications of these types of products are controlled by the organization which develops the software.

Eg : database, word processor, drawing packages, project management tools.

b)    Bespoke (customized) products :

Software product developed for a specific/particular customer is known as bespoke or customized products. Systems are ordered by a particular customer and the software is developed specially for that customer by a software contractor. In customized products, the specification is developed by the organization that is buying the software.                                                                                                Eg : Control system for electronic devices, systems written to support a particular business process, air traffic control system.

4)    Differentiate between software engineering and system engineering.

Ans :

S.N. System Engineering Software Engineering
1. Older discipline. Emerged after system engineering.
2. Is multidisciplinary. Does not consider multidisciplinary.
3. Difficult to rework in system. Easy to rework in software.
4. Broader concept. Part of a system engineering.

5)    What is a software process?

Ans :         Software process is a set of activities and associated results which produce a software product. It is a set of activities whose goal is the development or evolution of software.

6)    What are the fundamental process which are common to all software processes?

Ans :         The fundamental process which are common to all software processes are as follows :

a)     Software specification

b)    Software  development

c)     Software validation

d)    Software evolution

7)    What is a software process model ?

Ans :         Software process model is a simplified description/representation of a software process which is presented from a particular perspective. It is the abstraction of the process which is being described.

8)    List the types of software process model?

Ans :         Some of the types of software process model are as follows :

a)     Workflow model

b)    Dataflow or activity model

c)     Role action model

9)    List the general model or paradigms of software development.

Ans :         The general model of software development are as follows :

a)     Waterfall model

b)    Evolution or development model

c)     Formal transformation model

d)    Reusable model

10)  What are the costs of software engineering?

Ans :         There is not a single perfect answer to this question as the precise distribution of the costs across the software process depends on the process used and the type of software which is being developed. Generally, 60% of costs are development costs and 40% are testing costs. For custom software, evolution costs are often higher than development costs.

11)  What are software engineering methods?

Ans :         It is the structured approach to software development whose aim is to produce high quality software in a cost effective way.

12) What is CASE?

Ans :         CASE are the software systems which are intended to provide automated support for software process activities.

13) What are the attributes of a good software?

Ans :         The attributers of a good software are as follows :

a)     Maintainability

b)    Dependability

c)     Efficiency (Responsive, speed execution)

d)    Usability (User friendly)

14) What are the key challenges facing software engineering?

Ans :         The key challenges facing software engineering are as follows :

a)     Legacy challenge

b)    Heterogeneity challenge

c)     Delivery challenge